Project Briefing / Tiedotustilaisuus / Dieđáhus dilálašvuohta

Time: 25.1. at 16.00-17.00

Place: Sajos, Inari

Eeva-Kristiina Harlin, a PhD student and an archelogist who worked in the Digital Access to The Sámi heritage Archives Project, tells about the archival materials discover all over Europe. The mapping of these Sámi culture related materials was done during the first year of the project. Iiris Kestilä a PhD student in the Faculty of Law at the University of Lapland presents the first version of the ethical guidelines concerning the use of these materials. Come and learn more about the project, people working in it and what we have explored so far!

Digital Access to the Sámi Heritage Archives -fidnu bargi, Oulu universitehta Giellagas-instituhtta nákkosgirjedutki ja arkeologa Eeva-Kristiina Harlin muitala ja ovdanbuktá prošeavtta vuosttaš jagi áigge dahkkon gávdnosiid sápmelaččaide guoski arkiivamateriálain birra Eurohpa. Iiris Kestilä, nákkosgirjedutki riektediehtaga dieđagottis Lappi universitehtas ovdanbuktá materiálaid geavaheapmái laktáseaddji ehtalaš rávvagiid. Bures boahtin oahpásmuvvat fidnui, dan bargiide ja bohtosiidda.

Digital Access to the Sámi Heritage Archives projektin työntekijä, Oulun yliopiston Giellagas-instituutin väitöskirjatutkija ja arkeologi Eeva-Kristiina Harlin kertoo ja esittelee projektin ensimmäisen vuoden aikana tehtyjä löydöksiä saamelaisia koskevista arkistoaineistoista ympäri Eurooppaa. Iiris Kestilä, väitöskirjatutkija oikeustieteiden tiedekunnasta Lapin yliopistosta, esittelee aineistojen käyttöön liittyvää eettistä ohjeistusta. Tervetuloa tutustumaan projektiin, sen työntekijöihin ja tuloksiin.

You can find us on the 3rd floor of the Sámi Cultural Centre Sajos at Sisti meeting room (there is a lift on the ground floor).

Esittelytilaisuus pidetään Sajoksen kolmannen kerroksen kokoushuone Sistissä. Esteetön pääsy (hissi).